Naczynia biodegradowalne Bgreen

naczynia biodegradowalne bgreen

W związku z dużym zainteresowaniem produktami ekologicznymi wprowadziliśmy do swojej oferty w pełni kompostowalne naczynia jednorazowe z trzciny cukrowej.

Surowcem są włókna pozostające z trzciny po zakończeniu procesu produkcjyjnego ekstrakcji cukru.

Wyglądem swym przypominają , standardowe plastikowe jednorazówki, lecz materiał z którego są wykonane daje gwarancję pełnej biodegradowalności. Czyli to co najważniejsze są to produkty w 100% przyjazne dla środowiska.

Produkty wykonane z trzciny cukrowej są wytrzymałe, odporne na wilgoć i temperaturę oraz neutralne smakowo.

Ile trwa rozkład trzciny cukrowej?

Produkty wykonane z pulpy trzciny cukrowej są w pełni kompostowalne. W przemysłowych kompostownikach zwykle rozłożą się w ciągu 45-60 dni w zależności od temperatury i wilgotności w których przebiega rozkład. W domowych kompostownikach rozkład materiału może przebiegać wolniej i może potrwać do 6 miesięcy. Naczynia Bgreen nie zawierają żadnych toksycznych substancji, które by mogły przedostać się do gruntu.

Dlaczego warto wybrać naczynia Bgreen?

Powszechnie wiadomo, że lasy są zagrożone na całym świecie. Bardzo istotne dla nas było znalezienie alternatywnych materiałów, które nie wymagają eksploatacji malejących zasobów leśnych. Trzcina cukrowa jest łatwo odnawialnym, szybko rosnącym zasobem, który jest uprawiany dla wielu zastosowań. Gdy zakończy się proces ekstrakcji soku, łodygi z trzciny cukrowej są zwykle spalane. Teraz te zmiażdżone łodygi można wykorzystać i przekształcić w inne materiały, zanim zostaną zniszczone. Gdy je odzyskamy i użyjemy do produkcji np. opakowań jednorazowych przyczyniamy się zmniejszenia wykorzystania drewna, czyli do wcinania lasów.